Onlangs mocht ik 8 stoere mannen die hele dagen buiten werken, leren voor zichzelf te zorgen. Ik legde hen uit dat zelfzorg belangrijk is: elke dag ontspannende beweging, gezonde voeding, goede nachtrust, zo goed mogelijke manier van tillen, duwen, trekken, …. Ik vertelde hen dat je je lichaam kan vergelijken met een auto: het is je voertuig dat je overal naartoe brengt, je hele leven lang. Een auto geef je om de zoveel kilometer brandstof, breng je regelmatig naar de garage voor onderhoud, blink je af en toe eens mooi op, …

Ik stond versteld toen ik hoorde hoe ze zichzelf onderhouden: de dag starten met een Red Bull, 4 tassen koffie of helemaal geen ontbijt. ’s Avonds in de zetel ploffen en daarin de hele nacht slapen. Leven van microgolf-eten of alleen maar groenten uit blik, niks vers.

Het deed me zeer! Het is zo zonde om te horen hoe ze voor zichzelf zorgen! Het zijn stuk voor stuk prachtige kerels (ze hebben elk zo een mooie inborst).

Zelfzorg is essentieel omdat, als je niet goed voor jezelf zorgt, je niet voor anderen kan zorgen. Meer nog: alles wat je belangrijk vindt in het leven, daar steek je tijd en energie in. Steek dus zeker ook tijd en energie in jezelf en voel wat je nodig hebt!

Ik wil niet belerend zijn. Ik wil niemand veranderen of opleggen hoe iemand beter voor zichzelf moet zorgen. Ik wil iedereen in zijn of haar waarde laten. Maar één ding wil ik wel op het hart drukken: dat ieder voor zich zelf kiest! Dat iedereen zelf bewust kiest hoe hij/zij wil leven en waaraan waarde te hechten.

Laat je niet leven! Maak er wat van!

  • Elke Leyman